Tajništvo 01 75 08 220
klic v sili 112
dežurni zdravnik 01 75 08 229

NAJBOLJŠI ČAS ZA CEPLJENJE

Jesen in zima sta najboljši čas za zaščito proti virusom gripe in klopnega menigoencefalitisa.
Obe cepivi lahko prejmete istočasno, le na različni cepilni mesti.

– Cepljenje proti gripi (Zloženka, vir: Inštitut za varovanje zdravja)

Cepljenje proti gripi je priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še posebej pa za kronične bolnike, za starejše osebe in majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti) ter nosečnice. Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali lahko pri delu prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.
Za zaščito drugih ljudi je pomembno pravilno higiensko kihanje in kašljanje v zgornji del rokava ali tako, da pokrijemo nos in usta s papirnatim robčkom in ga nato odvržemo.

V Sloveniji se proti gripi zadnja leta v povprečju cepi okoli 160.000 ljudi,od tega je približno polovica starejših od 65 let. V Sloveniji dosegamo 99% precepljenost.

Cepljenje proti gripi stane 14,00 EUR, za vse kronične bolnike po seznamu diagnoz ZZV in za vse starejše od 65 let pa 7,00 EUR.
Cepljenje poteka od ponedeljka do petka od 7.00 do 18.00 ure v splošnih ambulantah in ambulantah šolskega in otroškega dispanzerja. Za cepljenje proti gripi ni potrebno predhodno naročanje!

– Cepljenje proti klopnemu menigoencefalitisu (Zloženka, vir Zavod za zdravstveno varstvo Celje)

CEPLJENJE PROTI KLOPNEMU MENINGITISU PRAVOČASNO CEPLJENJE – VEČLETNA ZAŠČITA!
Klopni meningoencefalitis je virusna bolezen, ki jo prenašajo klopi. Napada živčevje in lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, pareze pa tudi ohromelost. Bolezen običajno poteka v dveh fazah. Prva faza se začne približno 7 dni po vbodu klopa in poteka podobno kot pri gripi (slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol…). Pri večini bolnikov sledi po prostem intervalu (nekaj dni do tri tedne) druga faza bolezni z visoko temperaturo, močnim glavobolom in lahko celo z nezavestjo.

PREPREČEVANJE IN ODSTRANITEV KLOPA!
Na sprehodih in izletih v naravo se pred klopi zaščitimo z oblačili, pri katerih je čim več kože pokrite. Oblačila naj bodo svetle barve, da klopa na njih lahko opazimo. Kožo si namažemo z repelentom, katerega vonj odganja klope. Po vrnitvi iz narave natačno pregledamo telo, se stuširamo in umijemo glavo. Klopa, ki je pritrjen na kožo, čim prej in previdno odstranimo, tako, da na tisto mesto za nekaj minut nanesemo debelo plast olja ali kreme. Klopov prijem tako popusti in ga s pinceto odstranimo. Čim hitreje klopa opazimo in pravilno odstranimo, manjša je možnost, da bi virus iz klopa prešel v našo kri. Klopa naj vsak odstrani sam, otrokom naj ga odstranijo starši. Odstranjevanje klopa ni naloga zdravstvene službe. Če ostane klopova glava z rilcem v koži, je ne odstranjujemo. Za prenos bolezni taka glava ni več nevarna. Pustite jo v koži, saj jo bo koža sama izčistila, tega predela pa tudi ne praskajte.

NAJUČINKOVITEJŠI NAČIN ZAVAROVANJA PRED BOLEZNIJO JE CEPLJENJE.
Osnovno cepljenje se opravi s tremi odmerki cepiva:
1. odmerek: priporočljiva je še v hladnih zimskih mesecih
2. odmerek: 1 – 3 mesece po prvem odmerku
3. odmerek: 9 – 12 mesecev po drugem odmerku

Hitro cepljenje: če se osnovno cepljenje začne šele spomladi ali poleti, je treba prvi in drugi odmerek dati v presledku dveh tednov, da se zagotovi hitra zaščita. Tretji odmerek pa damo od 5 do do 12 mesecev po drugem odmerku.

Poživitveni odmerki:
1. poživitveni odmerek po treh letih osnovnega cepljenja
2. vse naslednje poživitvene odmerke pa na vsakih pet let
3. po 60. letu starosti se priporočajo poživitveni odmerki na 3 leta.

Proti klopnemu meningoencefalitisu lahko začnemo cepiti že otroke, stare nad eno leto. Zaščita je dosežena s popolnim osnovnim cepljenjem (trije odmerki) in s pravočasnim poživitvenim cepljenjem. Cepljenje ne zaščiti pred boleznijo Lymska borelioza.

Cepljenje proti Klopnmeu menigoencefalitisu se izvaja skozi celo leto, je samoplačniško, 1 odmerek stane 28,00 €. Cepljenje poteka v splošnih ambulanta in ambulanah šolskega in otroškega dispanzerja. Zaradi zagotavljanja zadostne količine cepiva, je zaželjena predhodna najava pri svojem izbranem osebnem zdravniku.

2019-02-14T13:21:17+00:00