Kontakt
Zdravstveni dom Logatec Notranjska 2, 1370 LOGATEC
Zdravstveni dom Logatec
nujna pomoc
Fizioterapija

IOC  Zapolje III 5 (v industrijski coni, stavba GRC Zapolje) 
1370 Logatec


DEJANA STOJNIĆ, dipl. fizioterapevt


telefon: (01) 75-08-603
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

PONEDELJEK 12.15 - 19.45
TOREK 
06.45 - 14.15
SREDA 06.45 - 14.15
ČETRTEK
06.45 - 14.15
PETEK 06.45 - 14.15

Delovni nalog za fizioterapijo je potrebno dostaviti osebno ali poslati po pošti v roku 5 dni.

Skladno s Pravilnikom o najdaljših dopustnih čakalnih dobah objavljamo čakalno dobo:
- Hitro: do 60 dni
- Redno: do 90 dni


Fizioterapija je zdravljenje bolezni in poškodb oz. posledic le teh s pomočjo fizikalnih sredstev, kot so elektrika, voda, toplota, ultrazvok, laser… Zelo učinkovite in z raziskavami dokazane so tudi manualne terapije in kinezioterapija. Vse terapije so usmerjene k zmanjšanju bolečine, izboljšanju gibljivosti in mišične moči, ohranjanje oz. izboljšanje funkcionalnosti in nenazadnje boljšemu počutju.

V fizioterapevtski ambulanti ZD Logatec izvajamo terapije:

Elektroterapije
(TENS, IF, DDT, stimulacija) – vse oblike elektroterapije delujejo protibolečinsko (zmanjšujejo napetost mišic, delujejo protivnetno, pospešuejo metabolizem celic…) na način, da vzdražijo periferno živčevje in blokirajo pot bolečinskim dražljajem. TENS ali transkutana električna nevrostimulacija je terapija z nizkimi frekvencami električnega toka in je najbolj razširjena terapija tako za akutne kot tudi za kronične bolečine. DDT ali diadinamski tokovi so prav tako nizkofrekvenčni tokovi, ki poleg analgetičnega učinka zmanjšujejo tudi oteklino in so zato primerni za zdravljenje akutnih poškodb. IF ali interferenčni tokovi pa so srednjefrekvenčni izmenični, ki delujejo globlje v tkivo, pospešujejo regeneracijo tkiva in so zato primerni za kronične bolečine.

Ultrazvočna terapija – ima mehanični in termični učinek na tkivo in je zato primerna za zdravljenje različnih živčno mišičnih patologij. Frekvenca 1MHz se uporablja za obravnavo globljih tkiv, 3MHz pa za zdravljenje brazgotin in bolj površinskih struktur. Uporabljamo različne oblike valovanja – kontinuirano za termični učinek in zato za kronične težave, intermitentno valovanje pa za akutne težave, saj je tukaj bolj izrazit masažni učinek.

Laserska terapija – deluje biostimulativno in je primerno za zdravljenje dermatoloških patologij, degenerativnih sprememb, vnetja… Kontinuirana oblika je bolj primerna za površinsko ležeče patologije, pulzirajoča za globlje ležeče.

Globinsko segrevanje – pri tej terapiji pride do velikega termičnega učinka tudi v globlje ležečih tkivih in posledično do zmanjšanja bolečine, hitrejše regeneracije tkiva, mišice postanejo bolj prožne, zato je terapija zelo učinkovita pri zmanjševanju napetosti in miofascialnih bolečinskih sindromih.

Ekstenzijska terapija – se izvaja na posebni mizi, ki je razdeljena na dva prekata. Zgornji del mize je fiksiran in preko prsnega koša je fiksiran tudi pacient, spodnji del pa je mobilen in omogoča, da pri pacientu preko medenice izvajamo trakcijo (razteg). Terapija se uporablja za zdravljenje lumboishialgij, lumbalgij, hernij diska…

Manualne terapije – so terapije, ki jih terapevt izvaja z rokami. Zajema manipulacijo mišic, sklepov in obsklepnih struktur z namenom zmanjšanja bolečine, povečanja gibljivosti, regeneracije tkiva, zmanjšanje napetosti v mišicah… Med te terapije spadajo manualna terapija mišično prožilnih točk, prečno frikcijska masaža, pasivno razgibavanje, aktivno-asistirano gibanje, manipulacije sklepov…

Kinezioterapija – poleg manualnih terapij je kinezioterapija najbolj uspešna, z raziskavami potrjena, terapija. Dobra mišična moč in polna gibljivost zagotavljata stabilnost sklepom in hkrati zmanjšata obremenitve na sklepe in obsklepne strukture. Večina kroničnih težav je posledica nesorazmerja v moči mišičnih skupin, slabše mišične moči in slabe prožnosti mišic. Zato je redno izvajanje vaj in skrb za telesno aktivnost najboljši in dolgotrajno najbolj uspešen recept za preprečevanje (in zdravljenje) mišičnoskeletnih obolenj.

 

 

 
bureau-zd.gif
Pravilnik
Naše čakalne dobe
Zastopniki pacientovih pravicCopyright © 2018 ZD Logatec. Internetne strani so narejene za Vas.
Izdelava spletne strani Scarlet

Za pravilno delovanje strani in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.

Prosimo potrdite piškotke.

EU zakonska direktiva o uporabi piškotkov