Kontakt
Zdravstveni dom Logatec Notranjska 2, 1370 LOGATEC
Zdravstveni dom Logatec
nujna pomoc
Zdravstveno-vzgojni center

Gorina Vilić, diplomirana medicinska sestra, vodja ZVC


telefon: (01) 75-08-261
mobitel:  (051) 253 - 011

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.PONEDELJEK, SREDA, PETEK 6.30 - 14.30 ure
TOREK, ČETRTEK 12.00 - 20.00 ure


GREG MIRT, dipl. fizioterapevt

SREDA 06.30 - 10.30
ČETRTEK
12.00 - 20.00
PETEK 06.30 - 14.30


INES LOVENJAK, mag. psiholog.

ČETRTEK
12.00 - 20.00Zdravstvenovzgojni centri so po sklepu Ministrstva za zdravje RS od leta 200 v slovensko organizacijsko strukturo zdravstvenih domov vključeni kot samostojni centri.
Namenjeni so promociji zdravja, zdravstvene vzgoje in svetovanja za zdravje (program svetovanje za zdravje - PSZ). Dejavnosti ZVC vodijo zdravstveni delavci z ustrezno izobrazbo, torej diplomirane medicinske sestre, profesorji zdravstvene vzgoje, diplomirani in višji fizioterapevti ter zdravniki. S promocijo zdravja izobražujejo posameznike in jim nudijo vse potrebne informacije, da lahko odgovorno prevzamejo nadzor nad svojim zdravjem in izbiro življenjskega sloga. Žal je motiv, ki nas usmeri v zdrav življenjski slog, pogosto bolezen, v zdravstvenovzgojnih centrih pa se z zdravstveno vzgojo in svetovanjem za zdravje prizadevamo, da bi odgovorno ravnanje z zdravjem postalo vrednota.

Naj te ne bo strah, če napreduješ počasi, boj se, če obstaneš (kitajski pregovor)


ZDRAVSTVENOVZGOJNE DELAVNICE

1. Promocija zdravja in življenjski slog

Na delavnici boste obogatili svoje znanje o zdravem življenjskem slogu in ugotovili, kakšne spremembe bi morali uvesti v vaš slog življenja, da bi ohranili zdravje, dosegli bistveno boljše počutje, se lažje spopadli z vsakodnevnimi težavami in imeli več energije.


2. Dejavniki tveganja
Si želite brezplačno izmeriti krvni tlak in sladkor v krvi?Udeležbo priporočamo vsem, ki želite spremeniti svoj življenjski slog. Pri obravnavi bioloških dejavnikov tveganja (sladkor v krvi, maščobe v krvi, krvni tlak) boste spoznali njihov vpliv na zdravje, kako jih obvladujemo in kaj je v procesu zdravljenja najpomembnejše.


3. Test hoje na 2 kilometra
Na osnovi rezultatov telesne zmogljivosti, ki upošteva starost, spol, telesno težo in višino, čas hoje ter srčni utrip, vam bomo svetovali ustrezno telesno dejavnost in vadbo, ki izboljšala vaše zdravje in počutje.
4. Zdrava prehrana
Na delavnici vas bomo seznanili z načeli zdrave prehrane in vam pomagali ugotoviti ter odpraviti morebitne nepravilnosti v vašem načinu prehranjevanja.


5. Zdravo hujšanje
Delavnica je namenjena posameznikom, ki imajo povišano telesno maso in so zato zdravstveno ogroženi, saj lahko z njeno pomočjo razširijo znanje in pridobijo veščine za vzpostavitev zdravega življenjskega sloga, spremembo prehranskih in gibalnih navad ter samopodobe. V program delavnice je vključena tudi psihična podpora v smislu spreminjanja doživljanja problema debelosti pri posamezniku.6. Telesna dejavnost
Namen te delavnice je, da posamezniki podrobno spoznajo priporočila glede telesne oziroma gibalne dejavnosti za krepitev zdravja in pomembnosti ter razlike med različnimi elementi in tipi telesnih vadb. Udeležence skušamo tudi motivirati za aktiven življenjski slog.7. Da, opuščam kajenje
Želite opustiti kajenje in zadihati z zdravimi pljuči?!Vključite se v program opuščanja kajenja - v skupini vam bo lažje. Dobili boste pomoč in podporo. S šestimi srečanji boste prekinili s to zdravju škodljivo razvado. V program se lahko vključite individualno ali skupinsko.

8. Podpora pri spoprijemanju z depresijo
Na delavnici se boste  seznanili z značilnosti depresije, vzroki zanjo ter o poteku in načinu zdravljenja. Naučili se boste, kako si lahko pomagate sami in izboljšate svoje počutje. Z drugimi boste lahko izmenjali svoje izkušnje in se medsebojno podpirali.
9. Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
Spoznali boste osnovne značilnosti tesnobe, vzroke zanjo ter potek in načine zdravljenja. Pridobili boste znanja in veščine, s katerimi si boste lahko pomagali sami in izboljšali svoje počutje.10. Spoprijemanje s stresom

Spoznali boste osnovne značilnosti doživljanja stresa, vzroke zanj ter načine njegovega obvladovanja. Pridobili boste tudi znanja in veščine, s katerimi si boste lahko pomagali sami in izboljšali svoje počutje.

11. Tehnike sproščanja
Spoznali boste osnovne značilnosti sproščanja in preizkusili tri različne tehnike sproščanja (dihalne vaje, postopno mišično sproščanje ter vizualizacijo pomirjujočega kraja). Spoznali boste njihove prednosti ter dobili navodila, da jih boste lahko izvajali tudi sami doma.
KAJ PA CENA DELAVNIC?

Svetovanja in programi vseh naštetih delavnic so brezplačni, saj je plačnik preventivnih pregledov Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

KDO SE LAHKO VKLJUČI V PROGRAM?

Obisk zdravstveno-vzgojnega centra običajno priporočijo izkušeni zdravstveni delavci v ambulantah, in sicer posameznikom, pri katerih na podlagi preventivnih pregledov ugotovijo dejavnike tveganja. Preventivne preglede odrasle populacije izvajajo v ambulantah družinske medicine in v referenčnih ambulantah.

Ciljna populacija v ambulantah družinske medicine:

  • Moški od 35 do 65 leta
  • Ženske od 45 do 70 leta

Ciljna populacija v referenčnih ambulantah:

  • Moški in ženske od 30 leta naprej

V dejavnosti ZVC se lahko vključijo tudi mlajši, če so podvrženi naslednjim dejavnikom tveganja: debelost, kajenje, tvegano uživanje alkoholnih pijač, povišan krvni tlak ter sladkorni bolniki.

KAKO SE POSAMEZNIK LAHKO VKLJUČI V PROGRAM?

  • V ZVC lahko posameznika napoti splošni zdravnik- Napoteni dobi na dom pisno vabilo z vsemi potrebnimi informacijami.
  • Vsak posameznik se lahko tudi sam odloči za obisk delavnice ali individualno svetovanje v ZVC. Prijave so možne po telefonu, sprejema pa jih vodja ZVC vsak dan med 12 in 14 uro.


PROGRAM SVIT

V ZVC lahko dobite tudi informacije o nacionalnem preventivnem programu SVIT. To je državni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki.

Program omogočata Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Udeležba je za vse zavarovance z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem brezplačna. Vabila za sodelovanje v programu prejmejo vsi, stari med 50 in 74 let.

Zgodnje odkrivanje bolezni je ključ do ozdravitve, zato je zelo pomembno, da vsi povabljeni v programu sodelujejo.


Veseli bomo vašega obiska v našem Zdravstveno-vzgojnem centru.

Gorina Vilić, vodja ZVC

 
bureau-zd.gif
Pravilnik
Naše čakalne dobe
Zastopniki pacientovih pravicCopyright © 2018 ZD Logatec. Internetne strani so narejene za Vas.
Izdelava spletne strani Scarlet

Za pravilno delovanje strani in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. S potrditvijo in nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih.

Prosimo potrdite piškotke.

EU zakonska direktiva o uporabi piškotkov