Tajništvo 01 75 08 220
klic v sili 112
dežurni zdravnik 01 75 08 229

Pojav ošpic – 20.04.2019

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so objavili obvestilo o pojavu primera okužbe z virusom ošpic. V soboto, 20. 4. in v nedeljo, 21. 4. je bil v čakalnici nujne medicinske pomoči UKC Ljubljana bolnik z ošpicami. Pri vseh, ki so se istočasno z bolnikom zadrževali v čakalnici ljubljanske urgence obstaja možnost, da so se z virusom ošpic okužili, če ošpic še niso preboleli ali niso bili dvakrat cepljeni proti ošpicam.

Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic, za katero pa lahko zbolijo tudi odrasle osebe.

Prihaja čas turistične sezone in več potovanj v tuje države in prihod turistov od drugod in s tem posledično večja možnost pojavnost okužbe z ošpicami.

Pred ošpicami se najučinkoviteje zaščitimo s cepljenjem.

V primeru pojava bolezenskih znakov je pomembno, da ošpice pravočasno prepoznamo. Ob pojavu značilnih bolezenskih znakov (vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj), o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma.

Več o ošpicah in zaščiti pred boleznijo najdete na naslednji povezavi. (http://www.nijz.si/sl/primer-ospic-v-ljubljani)

 

2019-04-26T09:16:29+00:00

Obvestilo

Spoštovani!

V primeru suma na koronavirus ne hodite v zdravstveni dom, temveč ostanite doma in se telefonsko posvetujte z ambulanto vašega zdravnika. Tudi v drugih primerih se o nujnosti obravnave za druga stanja posvetuje z ambulanto vašega osebnega zdravnika po telefonu.

Vse obiskovalce zdravstvenega doma obveščamo, da je vstop v stavbo mogoč le skozi glavni vhod. Zjutraj je vstop je mogoč od 7.00 ure dalje. Število oseb, ki bodo lahko hkrati v čakalnicah, bomo omejevali. Prosimo vas, da se držite terminov, na katere ste naročeni in ne prihajate bistveno prej. Tudi v laboratorij ne prihajajte nenaročeni.

Hvala za razumevanje!