Tajništvo 01 75 08 220
klic v sili 112
dežurni zdravnik 01 75 08 229

Postani prvi posredovalec!

V ZD Logatec začenjamo z novim projektom

PROJEKT PRVI POSREDOVALCI – PPO

»Pridružiš se mu lahko tudi ti«

Če želimo, da bo preživelo več ljudi, ki se jim je nepričakovano ustavilo srce, moramo skrajšati čas od nastanka srčnega zastoja do pravilne prve pomoči. Zato želimo tudi na  logaškem področju uresničiti idejo vzpostavitve sistema prvih posredovalcev – PPO.

Prvi posredovalec je lahko polnoleten posameznik, prostovoljec ki praviloma nima medicinske izobrazbe in se odzove na poziv dispečerske službe zdravstva. Pride na kraj dogodka z namenom izvajanja ukrepov za ohranitev življenja še pred prihodom službe nujne medicinske pomoči. Vključen  je v sistem tihega aktiviranja sil za zaščito in reševanje.

Kot prvi posredovalci so primerni gorski in jamarski reševalci, ekipe prve pomoči, pripadniki drugih enot za zaščito in reševanje in vsi, ki jih to področje zanima. Njihov dostopni čas do bolnika je zelo kratek.

Zdravstveni dom Logatec na svojem področju ugotavlja potrebe po prvih posredovalcih, zato bodo v naslednjih mesecih v prostorih ZD Logatec organizirani 10 urni tečaji za prve posredovalce, na katere se lahko prijavite vsi, ki vas to področje zanima.

Predavanjem in delavnicam iz vsebin ukrepov za ohranitev življena pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči in osnov prve pomoči področja interne medicine in poškodb k sledi preverjanje znanja v ustni in praktični obliki. Slušatelji, ki bodo tečaj in preverjanje znanja uspešno opravili, bo Zdravstveni dom Logatec podelil licenco prvega posredovalca. Prve posredovalce z licenco bo dispečerska služba zdravstva lahko aktivirala po sistemu tihega aktiviranja. Tako bodo lahko ukrepali na terenu še pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči.

Znanje prvih posredovalcev bo potrebno obnavljati enkrat letno in ga bo prav tako organiziral Zdravstveni dom Logatec.

Vse, ki vas tečaj za prve posredovalce zanima, vabimo, da se prijavite na tečaj na spodnji povezavi  prvi.posredovalci@zd-logatec.si

Ko bo prijav dovolj, vam bomo sporočili datum pričetka tečaja.

S spoštovanjem!

 

Andrea Turk Šverko, dr. med., spec. druž. med.

z ekipo nujne medicinske pomoči  Zdravstvenega doma Logatec.

 

Logatec, 10. 7. 2020

2020-07-10T10:42:07+00:00

Obvestilo

Naročanje na COVID-19 cepljenje.

Spoštovani!

V primeru suma na koronavirus ne hodite v zdravstveni dom, temveč ostanite doma in se telefonsko posvetujte z ambulanto vašega zdravnika. Tudi v drugih primerih se o nujnosti obravnave za druga stanja posvetuje z ambulanto vašega osebnega zdravnika po telefonu.

Vse obiskovalce zdravstvenega doma obveščamo, da je vstop v stavbo mogoč le skozi glavni vhod. Zjutraj je vstop je mogoč od 7.00 ure dalje. Število oseb, ki bodo lahko hkrati v čakalnicah, bomo omejevali. Prosimo vas, da se držite terminov, na katere ste naročeni in ne prihajate bistveno prej. Tudi v laboratorij ne prihajajte nenaročeni.

V ZD Logatec se trudimo zagotoviti varno obravnavo tistih, ki so bolni, zato že na vstopu zdravstveni delavci pri vseh pacientih in obiskovalcih izvajajo preverjanje zdravstvenega stanja s pomočjo vprašalnikov, da bi prepoznali možne bolnike z okužbo z novim koronavirusom, pri katerih so potrebni posebni previdnostni ukrepi.

Na vsa vprašanja odgovarjajte po resnici! Z neresničnimi ali zavajajočimi podatki lahko namreč resno ogrozite ostale paciente in zdravstveno osebje. Prikrivanje zdravstvenega stanja je kaznivo po 177. členu kazenskega zakonika in se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Hvala za razumevanje!