IOC Zapolje III 5 (v industrijski coni, stavba GRC Zapolje)
1370 Logatec

NAROČANJE

Delovni nalog morate oddati v ambulanto v času:
Zelo hitro – 7 dni
Hitro – 21 dni
Redno – 21 dni

V kolikor vas zanima OKVIREN datum za začetek fizioterapije ga lahko pridobite:

  1. preko telefona 01/330 43 53
  2. preko maila fizioterapija@zd-logatec.si
  3. osebno
  4. preko portala e-zdravja: https://cakalnedobe.ezdrav.si/

Za uvrstitev v čakalno knjigo (točen datum in uro) morate pravočasno dostaviti delovni nalog 

  1. osebno (na info točko ZD Logatec ali v ambulanto v Zapolje)
  2. po pošti (Zdravstveni dom Logatec, Notranjska cesta 2, 1370 Logatec)
Čakalne dobe so objavljene tukaj.
Telefon: (01) 330 43 53
PONEDELJEK 12.00 – 16.00 ure
TOREK 06.45 – 10.30 ure
SREDA 06.45 – 10.30 ure
ČETRTEK 06.45 – 10.30 ure
PETEK 10.30 – 14.15 ure
Telefon: (01) 330 43 53
PONEDELJEK 16.00 – 19.45 ure
TOREK 10.30 – 14.15 ure
SREDA 10.30 – 14.15 ure
ČETRTEK 10.30 – 14.15 ure
PETEK 06.45 – 10.30 ure
Telefon: 01 330 43 53
PONEDELJEK 06.45 – 14.15 ure
TOREK 12.15 – 19.45 ure
SREDA 06.45 – 14.15 ure
ČETRTEK 06.45 – 14.15 ure
PETEK 06.45 – 14.15 ure

Fizioterapija je zdravljenje bolezni in poškodb oz. posledic le teh s pomočjo fizikalnih sredstev, kot so elektrika, voda, toplota, ultrazvok, laser… Zelo učinkovite in z raziskavami dokazane so tudi manualne terapije in kinezioterapija. Vse terapije so usmerjene k zmanjšanju bolečine, izboljšanju gibljivosti in mišične moči, ohranjanje oz. izboljšanje funkcionalnosti in nenazadnje boljšemu počutju.

V fizioterapevtski ambulanti ZD Logatec izvajamo terapije:

Elektroterapije (TENS, IF, DDT, stimulacija) – vse oblike elektroterapije delujejo protibolečinsko (zmanjšujejo napetost mišic, delujejo protivnetno, pospešuejo metabolizem celic…) na način, da vzdražijo periferno živčevje in blokirajo pot bolečinskim dražljajem. TENS ali transkutana električna nevrostimulacija je terapija z nizkimi frekvencami električnega toka in je najbolj razširjena terapija tako za akutne kot tudi za kronične bolečine. DDT ali diadinamski tokovi so prav tako nizkofrekvenčni tokovi, ki poleg analgetičnega učinka zmanjšujejo tudi oteklino in so zato primerni za zdravljenje akutnih poškodb. IF ali interferenčni tokovi pa so srednjefrekvenčni izmenični, ki delujejo globlje v tkivo, pospešujejo regeneracijo tkiva in so zato primerni za kronične bolečine.

Ultrazvočna terapija – ima mehanični in termični učinek na tkivo in je zato primerna za zdravljenje različnih živčno mišičnih patologij. Frekvenca 1MHz se uporablja za obravnavo globljih tkiv, 3MHz pa za zdravljenje brazgotin in bolj površinskih struktur. Uporabljamo različne oblike valovanja – kontinuirano za termični učinek in zato za kronične težave, intermitentno valovanje pa za akutne težave, saj je tukaj bolj izrazit masažni učinek.

Laserska terapija – deluje biostimulativno in je primerno za zdravljenje dermatoloških patologij, degenerativnih sprememb, vnetja… Kontinuirana oblika je bolj primerna za površinsko ležeče patologije, pulzirajoča za globlje ležeče.

Globinsko segrevanje – pri tej terapiji pride do velikega termičnega učinka tudi v globlje ležečih tkivih in posledično do zmanjšanja bolečine, hitrejše regeneracije tkiva, mišice postanejo bolj prožne, zato je terapija zelo učinkovita pri zmanjševanju napetosti in miofascialnih bolečinskih sindromih.

Ekstenzijska terapija – se izvaja na posebni mizi, ki je razdeljena na dva prekata. Zgornji del mize je fiksiran in preko prsnega koša je fiksiran tudi pacient, spodnji del pa je mobilen in omogoča, da pri pacientu preko medenice izvajamo trakcijo (razteg). Terapija se uporablja za zdravljenje lumboishialgij, lumbalgij, hernij diska…

Manualne terapije – so terapije, ki jih terapevt izvaja z rokami. Zajema manipulacijo mišic, sklepov in obsklepnih struktur z namenom zmanjšanja bolečine, povečanja gibljivosti, regeneracije tkiva, zmanjšanje napetosti v mišicah… Med te terapije spadajo manualna terapija mišično prožilnih točk, prečno frikcijska masaža, pasivno razgibavanje, aktivno-asistirano gibanje, manipulacije sklepov…

Kinezioterapija – poleg manualnih terapij je kinezioterapija najbolj uspešna, z raziskavami potrjena, terapija. Dobra mišična moč in polna gibljivost zagotavljata stabilnost sklepom in hkrati zmanjšata obremenitve na sklepe in obsklepne strukture. Večina kroničnih težav je posledica nesorazmerja v moči mišičnih skupin, slabše mišične moči in slabe prožnosti mišic. Zato je redno izvajanje vaj in skrb za telesno aktivnost najboljši in dolgotrajno najbolj uspešen recept za preprečevanje (in zdravljenje) mišičnoskeletnih obolenj.