Info točka 01 75 08 245
klic v sili 112
dežurni zdravnik 01 75 08 229
Fizioterapija2022-06-30T12:03:59+00:00

Fizioterapija

IOC Zapolje III 5 (v industrijski coni, stavba GRC Zapolje)
1370 Logatec

NAROČANJE

Za uvrstitev v čakalno knjigo (točen datum in uro) nam morate pravočasno dostaviti delovni nalog – osebno (na info točko ZD ali v ambulanto v Zapolje) ali po pošti na naslov Zdravstveni dom Logatec, Notranjska cesta 2, 1370 Logatec.

Veljavnost delovnih nalogov glede na stopnjo nujnosti:
Zelo hitro – 7 dni
Hitro – 21 dni
Redno – 21 dni

V kolikor vas zanima okviren datum za začetek fizioterapije ga lahko pridobite:

  1. preko telefona 01/330 43 53
  2. preko maila fizioterapija@zd-logatec.si
  3. osebno
  4. po pošti
  5. izpolnite spodnji obrazec E-naročanje

E – naročanje

Čakalne dobe so objavljene tukaj.
Telefon: (01) 330 43 53
PONEDELJEK 12.15 – 19.45 ure
TOREK 06.45 – 14.15 ure
SREDA 06.45 – 14.15 ure
ČETRTEK 06.45 – 14.15 ure
PETEK 06.45 – 14.15 ure
Telefon: 01 330 43 53
PONEDELJEK 06.45 – 14.15 ure
TOREK 12.15 – 19.45 ure
SREDA 06.45 – 14.15 ure
ČETRTEK 06.45 – 14.15 ure
PETEK 06.45 – 14.15 ure

Fizioterapija je zdravljenje bolezni in poškodb oz. posledic le teh s pomočjo fizikalnih sredstev, kot so elektrika, voda, toplota, ultrazvok, laser… Zelo učinkovite in z raziskavami dokazane so tudi manualne terapije in kinezioterapija. Vse terapije so usmerjene k zmanjšanju bolečine, izboljšanju gibljivosti in mišične moči, ohranjanje oz. izboljšanje funkcionalnosti in nenazadnje boljšemu počutju.

V fizioterapevtski ambulanti ZD Logatec izvajamo terapije:

Elektroterapije (TENS, IF, DDT, stimulacija) – vse oblike elektroterapije delujejo protibolečinsko (zmanjšujejo napetost mišic, delujejo protivnetno, pospešuejo metabolizem celic…) na način, da vzdražijo periferno živčevje in blokirajo pot bolečinskim dražljajem. TENS ali transkutana električna nevrostimulacija je terapija z nizkimi frekvencami električnega toka in je najbolj razširjena terapija tako za akutne kot tudi za kronične bolečine. DDT ali diadinamski tokovi so prav tako nizkofrekvenčni tokovi, ki poleg analgetičnega učinka zmanjšujejo tudi oteklino in so zato primerni za zdravljenje akutnih poškodb. IF ali interferenčni tokovi pa so srednjefrekvenčni izmenični, ki delujejo globlje v tkivo, pospešujejo regeneracijo tkiva in so zato primerni za kronične bolečine.

Ultrazvočna terapija – ima mehanični in termični učinek na tkivo in je zato primerna za zdravljenje različnih živčno mišičnih patologij. Frekvenca 1MHz se uporablja za obravnavo globljih tkiv, 3MHz pa za zdravljenje brazgotin in bolj površinskih struktur. Uporabljamo različne oblike valovanja – kontinuirano za termični učinek in zato za kronične težave, intermitentno valovanje pa za akutne težave, saj je tukaj bolj izrazit masažni učinek.

Laserska terapija – deluje biostimulativno in je primerno za zdravljenje dermatoloških patologij, degenerativnih sprememb, vnetja… Kontinuirana oblika je bolj primerna za površinsko ležeče patologije, pulzirajoča za globlje ležeče.

Globinsko segrevanje – pri tej terapiji pride do velikega termičnega učinka tudi v globlje ležečih tkivih in posledično do zmanjšanja bolečine, hitrejše regeneracije tkiva, mišice postanejo bolj prožne, zato je terapija zelo učinkovita pri zmanjševanju napetosti in miofascialnih bolečinskih sindromih.

Ekstenzijska terapija – se izvaja na posebni mizi, ki je razdeljena na dva prekata. Zgornji del mize je fiksiran in preko prsnega koša je fiksiran tudi pacient, spodnji del pa je mobilen in omogoča, da pri pacientu preko medenice izvajamo trakcijo (razteg). Terapija se uporablja za zdravljenje lumboishialgij, lumbalgij, hernij diska…

Manualne terapije – so terapije, ki jih terapevt izvaja z rokami. Zajema manipulacijo mišic, sklepov in obsklepnih struktur z namenom zmanjšanja bolečine, povečanja gibljivosti, regeneracije tkiva, zmanjšanje napetosti v mišicah… Med te terapije spadajo manualna terapija mišično prožilnih točk, prečno frikcijska masaža, pasivno razgibavanje, aktivno-asistirano gibanje, manipulacije sklepov…

Kinezioterapija – poleg manualnih terapij je kinezioterapija najbolj uspešna, z raziskavami potrjena, terapija. Dobra mišična moč in polna gibljivost zagotavljata stabilnost sklepom in hkrati zmanjšata obremenitve na sklepe in obsklepne strukture. Večina kroničnih težav je posledica nesorazmerja v moči mišičnih skupin, slabše mišične moči in slabe prožnosti mišic. Zato je redno izvajanje vaj in skrb za telesno aktivnost najboljši in dolgotrajno najbolj uspešen recept za preprečevanje (in zdravljenje) mišičnoskeletnih obolenj.

Obvestilo

Naročanje na COVID-19 cepljenje.

Spoštovani!

V primeru suma na koronavirus ne hodite v zdravstveni dom, temveč ostanite doma in se telefonsko posvetujte z ambulanto vašega zdravnika. Tudi v drugih primerih se o nujnosti obravnave za druga stanja posvetuje z ambulanto vašega osebnega zdravnika po telefonu.

Vse obiskovalce zdravstvenega doma obveščamo, da je vstop v stavbo mogoč le skozi glavni vhod. Zjutraj je vstop je mogoč od 7.00 ure dalje. Število oseb, ki bodo lahko hkrati v čakalnicah, bomo omejevali. Prosimo vas, da se držite terminov, na katere ste naročeni in ne prihajate bistveno prej. Tudi v laboratorij ne prihajajte nenaročeni.

V ZD Logatec se trudimo zagotoviti varno obravnavo tistih, ki so bolni, zato že na vstopu zdravstveni delavci pri vseh pacientih in obiskovalcih izvajajo preverjanje zdravstvenega stanja s pomočjo vprašalnikov, da bi prepoznali možne bolnike z okužbo z novim koronavirusom, pri katerih so potrebni posebni previdnostni ukrepi.

Na vsa vprašanja odgovarjajte po resnici! Z neresničnimi ali zavajajočimi podatki lahko namreč resno ogrozite ostale paciente in zdravstveno osebje. Prikrivanje zdravstvenega stanja je kaznivo po 177. členu kazenskega zakonika in se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.

Hvala za razumevanje!