Dispanzer za žene zagotavlja celostno zdravstveno oskrbo žensk v zvezi z reproduktivnim zdravjem. Vključuje postopke v zvezi z načrtovanjem družine, zdravljenjem neplodnosti, zdravstvenim varstvom med nosečnostjo in po porodu, preprečevanje, odkrivanje in zdravljenje ginekoloških bolezni ter vodenje okrevanja po bolezni.

NAROČANJE

  1. Osebno
  2. Po telefonu
  3. Elektronsko preko obrazca E-NAROČANJE
  4. Po pošti na naslov Zdravstveni dom Logatec, Notranjska cesta 2, 1370 Logatec

Eva Tršar, višja medicinska sestra, univ. dipl. org.

Naročanje osebno, po e-pošti ali po telefonu v ordinacijskem času.

V primeru, da smo zasedeni z delom, se na telefon ne moremo oglasiti. Prosimo za razumevanje.

E – naročanje

Mail: ginekoloska@zd-logatec.si

Telefon: (01) 75-08-246


Dan Delovni čas
PONEDELJEK 12.30 – 19.30
TOREK 07.00 – 14.00
SREDA 07.00 – 14.00
ČETRTEK 07.00 – 14.00
PETEK 07.00 – 14.00

Čakalna doba: 30 do 60 dni

STREPTOKOK SKUPINE B

Med 35-tim in 37-tim tednom nosečnosti se lahko prostovoljno testirate (odvzem brisa) na prisotnost streptokokov skupine B (SSB, tudi Streptococcus agalctiae in SGB), ter njihove možnosti kolonizacije in naseljevanja na osnovna mikrobiološka gojišča v vagini. Te bakterije ženskemu organizmu niso škodljive, lahko pa vašemu otroku v času rojstva pustijo resne in potencialno smrtno nevarne posledice (sepsa, meningitis,…).

S pravilnim in pozitivnim presejalnim testom za streptokok, ki se ga pred in med rojstvom zdravi z antibiotiki, lahko preprečimo prenos bakterij na otroka. Večina žensk s pozitivnim testom za streptokok rodi normalnega in zdravega otroka. Brez ustrezne diagnoze in zdravljenja pa je otrok izpostavljen bakterijam, ki lahko podleže njihovim nevarnim neželenim učinkom.

Simptomi

Streptokok skupine B je bakterija, ki jo najdemo v črevesju, nožnici in mehurju. Pri odraslih ljudeh običajno ne povzroča simptomov, če pa se pojavijo so zgolj začasni. V redkih primerih se lahko pojavijo okužbe mehurja, med nosečnostjo tudi maternice. Prav zaradi neizrazitih simptomov so lahko matere nosilke bakterij, ne da bi za to vedele. Streptokoki iz skupine B pa so nevarni med nosečnostjo oziroma med samim porodom. Pri dojenčkih, ki so okuženi z omenjenimi bakterijami, se lahko razvije pljučnica, ali celo meningitis in sepsa, v kasnejšem življenju pa lahko povzročijo izgubo sluha ali vida. Razvije se lahko šele teden dni in več po porodu, kar povzroča veliko večje težave odkritja.

Diagnoza in zdravljenje

Večino žensk s pozitivnim testom se zdravi z antibiotiki. Pozitiven test, ki je na voljo v 24-48 urah po testiranju še ne pomeni, da se bo otrok z SGB tudi zares okužil, niti ni nujno, da bo zdravljenje popolnoma odstranilo bakterije iz ženskega telesa.

V Sloveniji je okoli 25% nosečnic z dokazljivim SGB, kar pomeni nekje med 5.000 in 6.000 pozitivnih primerov.

Odvzem brisa

V  ZD Logatec v dispanzerju za žene bomo jemali bris med 35. in 37. tednom vsem nosečnicam, plačnik preiskave je ZZZS.